Un an petrecut in "inima" Europei

Ce ma face cu adevarat fericita este ca mereu intalnesc persoane minunate care reusesc sa faca o diferenta in viata mea precum si experiente din care cresc si invat mereu ceva nou.

In momentul in care am primit oferta acestui job in Bratislava incepusem sa-mi organizez in minte tot ceea ce vreau sa obtin de la aceasta oportunitate, lucruri ce vreau sa invat, locuri ce vreau sa vizitez, experiente de care sa ma bucur. Am avut asteptari foarte mari...astazi imi dau seama ca erau defapt foarte mici. Ceea ce am asteptat in comparatie a ceea ce am primit e fantastic. Cred ca ceea ce a contat foarte mult au fost prietenii ce i-am avut alaturi si care m-au sustinut, incurajat si oferit un umar pe care sa ma plang in zile mai putin insorite. Insa toate acestea fac parte din experienta mea si sunt recunoascatoare pentru ele.

De ce s-a meritat?

Prietenii :) Numai peste cate petreceri am trecut impreuna. Sa cunosti, sa inveti, sa traiesti alte culturi, sa impartasesti traditii si sa te bucuri ca le experimentezi.
Odata cu venirea mea aici, primele saptamani locuind intr-un mediu multicultural cu alti doi interni din Grecia si Spania iar la scurt timp impartasind experiente culturale din Turcia si Italia pentru o perioada de doua luni. Imagineaza-ti o romanca, un turc si un italian in acelasi loc. Discutiile si serile in care ne adunam in bucatarie si gateam fiecare cate un sortiment traditional ori impreuna. Cu doi gentlemen sub acelasi acoperis siguranta isi avea locul de onoare si cel mai mult am apreciat respectul cu care impartaseau orice tip de informatie. Interesanta abordare a atiudinii lor fata de sexul frumos in care foloseau mereu o atitudine de excelenta. Bineinteles ca au existat si momente mai putin roz insa am invatat sa inteleg deciziile si comportamentul persoanelor ascultand la nevoile fiecaruia deasemeni sa modelezi orice remarca la background-ul origii din care persoana in cauza provine. Sa inteleg si sa accept alte culturi este un plus pentru care ma apreciez ca l-am receptat atat de usor. In schimbul de environment de la traditii italiene si turce -> la cultura slovaca. Impartasind de data aceasta acelasi acorperis cu alte 3 slovace m-a ajutat sa receptez de aproape aceasta cultura.

Craciunul 2007 intr-o familie slovaca impreuna cu Katka (buddy in AIESEC - persoana care a avut grija de tot procesul meu de realocare aici in Bratislava) si familia ei in Humenne - Est-ul Slovaciei, experienta ce mi-a intrecut orice asteptari.

Traditii de Craciun in Slovacia: In Slovacia, pomul de craciun este impodobit in Ajun. Familia merge la biserica dupa care tin o cina traditionala consistand in 2 portii principale - supa de varza si salata de peste si cartofi. Dupa masa principala (cele doua portii), se serveste un meniu traditional in traducere un tip de Strudel romanaesc (putin diferit). Fructe precum mere, portocale, ananas, banane, si nuci sunt foarte populare in perioada de craciun. Dupa cina se deschid cadourile. A fost un craciun special pentru mine. M-am simtit ca acasa lucru ce a contat pentru mine enorm.

Job-ul si colegii, un alt lucru caruia ii voi duce lipsa. Ma bucur atat de mult sa am onoarea de a lucra alaturi de oameni extraordinari, profesionisti si nu numai. Persoane care stiu sa aprecieze ce este in jurul lor, in special persoanele cu care interactioneaza. Fac parte dintr-o echipa dinamica si vesela as zice eu. E placut sa stii ca vii la servici, un loc in care sa te simti in largul tau, un loc unde ti se ofera posibilitatea de dezvoltare atat personala cat si profesionala. Am invatat enorm de mult, chiar si din greseli. Au fost piedici care de multe ori ma tineau in loc insa am invatat sa le depasesc. Asta a adus valoare experientei in sine. Distractiile de dupa servici, "barfele" la cafeaua de dimineata, incurajarile Office Manager-ului si buna dispozitie cu care ne primea in fiecare dimineata, si chiar munca in sine care m-a ajutat sa-mi gasesc in sfarsit vocatia si sa stiu exact ce imi doresc ca viitoare cariera. Cel mai bun mod in a realiza care este acel job ce l-ai face toata viata este experimentand si invatand, analizand fiecare activitate si descoperind astfel talentul ce din pacate multi nici nu incearca sa-l caute.

Voi duce dorul orasului si locurilor favorite in Bratislava, calatoriile in diferite alte orase din Slovacia, weekend-urile in Vienna, petrecerile AIESEC, Movie night unde ne intalneam cu totii la chat si vizionarea a cate unui film inspirational, romanii din BA cu care am impartasit experiente frumoase, studentii mei cu care am petrecum ore in sir invatandu-i English, apartamentul si camera special decorata in still ELLA :) , supermarketul preferat si vanzatoarele zambarete cu care ma inteleg mai mult prin semne si in basic-ul de lb. slovaca.

Daca e sa am un regret e ca nu mi-am acordat mai mult timp sa invat limba slovaca insa pot trai cu acest regret avand in vedere faptul ca nu ma voi folosi de aceasta limba in viitor :)

Cu siguranta voi duce dorul acestei experiente ce o voi pastra mereu in suflet insa e timpul sa merg mai departe si stiu ca voi avea doar de castigat in decizia luata de a parasi Slovacia.

E timpul pentru o noua experinenta, e timpul pentru o noua schimbare.

"Cateva imagini din minunatul oras Bratislava"
Fontain of Love in Humenne
Humenne Slovakia - center
Bratislava
Bratislava (Pozsony, Pressburg) in the 17th century
Distrugeri cauzate de Aliati Companiei industiale Apollo, în septembrie 1944

Podul Nový Most şi cartierul Petržalka văzute din Castelul Bratislava


Vechea primărie, văzută din Piaţa principală.


Sad Janka Kráľa în Petržalka, cel mai vechi parc public din Europa.

Palatul Primatului, sediul guvernului orăşenesc

Clădiri high-rise din Nivy, unul din principalele districte de afaceri din Bratislava

Clădirea vechiului Teatru Naţional Slovac, în Piaţa Hviezdoslav

Casa Bunului Păstor, în stil rococo, găzduieşte Muzeul Ceasurilor

Sediul Radioului Slovac

Stadionul Tehelné pole în Nové Mesto, arena clubului de fotbal
ŠK Slovan Bratislava

Doar atat pentru astazi :)

Gabriela