Nu mai exista TU, ca exist EU pentru tine!!!

Pentru ca a trai inseamna a fi liber … a fi liber ar trebui sa insemne sa faci ce crezi TU ca e mai bine. A face ce crezi tu ca este mai bine este sa nu te lasi influentat de cei din jurul tau care isi gasesc mereu o scuza in a te convinge ca tot ce faci e gresit.

NU vorbi asa, nu manca asa, nu citi asa, nu fa in felul asta si mai pe romaneste: nu mai exista TU, ca exist EU pentru tine. Numai ca nu ne permitem sa o spunem astfel, pentru ca atunci nu ti s-ar permite … si ti se permite acum, ca o iei pe ocolite.

De cate ori a trebuit sa convingi pe cineva ca parerea ta e cea mai buna? De multe ori imediat ce ai deschis gura, ti se si spune ce si cum trebuie sa faci. Traim intr-o lume in care nimic nu ne este permis, o lume in care deciziile luate sunt fortate, sunt gandite de altcineva … o lume in care nu ne mai permitem sa ne respectam pe noi insine, asta pentru ca alti nu ne dau voie sa o facem iar noi le permitem.

E pacat mama sa vrei prea mult, e pacat si te bate cel de sus daca te falesti, e pacat sa te apreciezi, pune capul jos si fi miloasa, sau poate mai nimeresti si o basma ca sa nu iti vada lumea frumusetea.

Nu ca incurajez laudatul, chiar deloc, insa ai sentimentul ca nici stima de sine nu ar trebui sa existe acolo unde e cea mai mare nevoie de ea. Vedem tineri in ziua de azi de la care nu se asteapta prea multe. Asta pentru ca nimeni nu VREA sa le ofere o sansa sa demonstreze ca modul lor de actiune poate insemna o schimbare, o schimbare benéfica. Le este interzisa increderea, asta pentru ca isi permit sa fie DIFERITI, isi permit sa spuna un NU. Daca stai si te gandesti!!! Cine sunt blamati in ziua de azi? Generatia neascultatoare, generatia diferita, generatia schimbarii. Ne este frica de schimbare de aceea ne este frica sa ii aceptam pe tineri sa fie asa cum le place lor sa fie. Si care sunt urmarile? Asa cum toti vedem din media, cei ce se simt neintelesi, neacceptati, recurg la metode absurde de a-si curma viata ori a o face sa fie mai putin trágica folosindu-se de resurse ce le “calmeaza” suferinta, cum sunt drogurile etc.

Traim intr-o lume in care NU-ul predomina cu nerusinare si asta pentru ca NOI o permitem.

Sunt o persoana intelegatoare, deschid sufletul pentru orice cauza si uneori fac imposibilul pentru a intinde o mana de ajutor. Mi se intampla insa si mie ca fiinta crescuta cu aceleasi stereotipuri, sa-mi descarc toata energía negativa, la tot ce nu functioneaza, pe cei ce mai putin imi doresc sa mi-o descarc.

Ti se intampla sau stii pe cineva din viata ta care stie sa trateze pe multi cu respect si intelegere numai cu cei mai apropiati sa fie diferiti? Mi se intampla mie deasemeni, da eu o persoana calma, intelegatoare si cu toata descrierea, pe care, cei ce mai cunosc o pot face.

Si asta pentru ca astepti ca cei ce-i iubesti sa se ridice la asteptarile tale. Crezi ca printr-o atitudine mai stricta poti ajuta pe cel drag tie sa fie ce tu nu ai reusit sa fi, ori sa realizeze ceea ce tu nu ai reusit sa realizezi. E o “chestie” psihologica si cu tóate ca m-am folosit de tóate trucurile din psihologie sa remediez atitudinea, rezultate prea multe nu s-au vazut – sau poate ca s-a remarcat mai mult o indiferenta din partea celeilalte persoane. Insa am invatat sa recunosc ceea ce sunt fata de cei in care nu am crezut si asta a dat rezultate.

Am invatat ca a recunoaste fata de tine ca nu esti perfect si nici nu trebuie sa fi, te elibereaza de stresul de a-i creste pe ceilalti sa devina astfel. In a recunoaste fata de tine si fata de cei dragi tie ca a fi perfect nu e o calitate necesara, te face sa iti permiti sa fi TU si cu bune si cu rele.

Recunoaste fata de cei ce ii iubesti ca nu esti asa cum asteapta ei sa fi, si nu vrei sa fi asa cum toti sunt. Si invata-i tu pe ei, ca a face parte din aceasta generatie nu este nimic ciudat, e doar ceea ce este … iar ceea ce este, este acel lucru ce tu il faci sa existe.

Daca ma adresez unui parinte, accepta ca copilul tau este diferit si poate nu perfect, cauta-i calitatile si ajuta-l sa si le dezvolte. Accepta ca o nota de 4 poate fi o lectie/experienta invatata si asigura-te ca grupul din care face parte il caracterizeaza ca si personalitate si nu o face doar pentru a gasi acolo ceva ce poate ii lipseste de la tine.

Daca ma adresez unui tanar, aisgura-te ca deciziile tale sunt luate pe baza a ceea ce te face sa fi TU, nu doar de a apartine unui grup ce doar iti ofera acceptarea ce tu o astepti. Esti diferit, asta te face unic si un simplu adevar: cu totii suntem UNICI. Multi insa imita doar pentru a se simti acceptati – de societate, de grupul de prieteni, de viata.

Daca ma adresez unui profesor, invata sa intelegi elevii tai inainte de a-i critica. Asa cum se spune ca, “carnetul este oglinda elevului”, asa si “elevii sunt oglinda profesorului”. Tie iti place ce vezi in oglinda? Daca nu, inspira increderea si asteptarile tale elevilor si invata-i sa te respecte, respectandu-i. Astfel vei fi satisfacut de imaginea din oglinda. Multi profesori dau vina pe elevi … n´or fi ei chiar icoana de pus in cui, dar cred ca nici nu trebuie sa fie astfel … insa, tu, ca profesor ai datoria sa fii un model pentru elev si sa-l ajuti sa creasca, nu sa-l plasezi pe un nivel inferior tie.

# daca am ofensat pe cineva cu afirmatia de mai sus, don´t worry. Adevarul niciodata nu a ucis. SMILE (:D) and learn! (ZAMBESTE si invata!)

Din pacate, de multe ori credem ca este o obligatie a celor din jur sa fie asa cum tu astepti ca ei sa fie. Insa nu uita de obligatia ta fata de tine, sa fi asa cum vrei tu sa fi, sa te accepti asa cum astepti sa fi acceptat si sa oferi ceea ce astepti sa ti se ofere.

Asa cum cei de la Honda spuneau: “Failure is The secret of success” – “Esecul este secretul succesului”. Invata sa plasezi esecul in termen de egalitate cu incercarile. Prin urmare daca:

Esec = Incercari

=>

“Incercarile sunt secretul succesului!”

Tu esti un succes? … sunt sigura ca DA!!!

Cu mult drag si dorinta caldurii sufletesti sa va inconjoare.

Gabriela