Martisor. Stiati ca ...?

Stiati ca ...

La inceputuri, martisorul consta intr-o moneda de aur la care se atasa o sfoara facuta din doua parti rasucite, una rosie si alta alba, pe care copiii si oamenii obisnuiau sa o poarte la gat. Exista credinta, conform careia, aceasta amuleta aducea noroc si fericire. Fetele purtau martisorul pana cand infloreau copacii, moment in care legau martisorul de trunchiul unui copac iar cu moneda isi cumparau branza, pentru a avea o fata alba si frumoasa tot anul.

Stiati ca …

Numele lunii martie vine de la Marte, zeul roman al războiului. Aceasta luna era considerată o lună favorabilă începerii războiului. Pana în anul 45 î.Hr. anul incepea la 1 Martie. Dupa aceasta data, Iulius Cezar introduce Calendarul iulian si începutul anului este considerat 1 ianuarie.

Stiati ca …

Acum multi ani, o femeie batrana care se numea Dochia avea o fiica vitrega pe care o ura. Intr-o zi de iarna cumplita, Dochia i-a dat o haina foarte murdara, cerandu-i sa o spele la rau. Tanara fata a spalat-o mult timp, dar pe cat o spala mai tare, pe atat devenea haina mai neagra. Atunci a aparut un barbat care se numea Martisor. Ea i-a povestit ce i s-a intamplat. Atunci Martisor i-a oferit o floare rosie si alba si a indemnat-o sa mai spele inca o data vesmantul si apoi sa se intoarca acasa. Cand a ajuns fata acasa, panza era alba ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit sa isi creada ochilor. Deodata a vazut floarea din parul fetei. Batrana a crezut ca primavara a revenit si a plecat cu turma pe munte. Pe drum vremea era frumoasa, asa ca a renuntat la cojoacele pe care le purta. La sfarsit a fost insa prinsa de burnita. Batrana a ramas singura pe munte, a venit gerul si oile au fost transformate in pietre. De atunci, rosul si albul simbolizeaza lupta intre bine si rau, intre iarna si primavara.

Stiati ca …

1 Martie este in calendarul ortodox ziua Evdochiei, o femeie martir, numita si Dochia. Sarbatoarea este de fapt apriori timpurilor crestine, iar Dochia este un personaj pagan.

Descoperiri. Stiati ca ... ?

Stiati ca ...

Pe coasta Cubei a fost gasita in anul 1937 o broasca testoasa gigant, cu o lungime de 4 m si in varsta de peste 500 de ani, ceea ce presupune ca traia inca de pe vremea cand Columb a descoperit America.

Stiati ca ...

... sugativa a fost descoperita in Anglia in 1863, dintr-o intamplare, un muncitor uitand sa adauge clei in cazanul cu hartie cruda.

Stiati ca ...

Thomas Edison, inventatorul becului, se temea de intuneric?

Stiati ca ...

Unica sculptura in granit moale din lume, datand de cca. 5200 ani, reprezentand capul unui astronaut cu casca, a fost descoperita in Romania.

Stiati ca ...

In anul 1961 in Desertul Gobi a fost descoperit scheletul unei broaste testoase de dimensiuni uriase. Acesta a apartinut speciei Ankylozaur si atingea 2 m inaltime si 5 m lungime, considerent pentru care geologii au denumit-o "tancul catarator".

Stiati ca ...

Primul european care a ajuns in Australia, in 1606, a fost olandezul Willem Janszoon.

Stiati ca ...

Potrivit specialistilor in domeniul sanatatii, problemele provocate de dragoste sunt mai serioase decat se credea. Multe persoane se imbolnavesc cand iubesc sau atunci cand dragostea nu le este impartasita, ele putand recurge si la tentative de sinucidere. Un om poate muri daca sufera o mare deceptie. Dezamagirile incercate in dragoste pot conduce la instalarea unor stari de disperare si la pierderea sperantei; din cauza dragostei, multi oameni pot ajunge intr-o stare de epuizare fizica avansata. In cazuri extreme, ei isi pot lua viata. Simptomele moderne ale "bolilor dragostei" pot include manii sau stari de depresie, crize de plans si insomnie. Printre manifestarile unui comportament anormal ale celor "bolnavi de iubire" se numara o preocupare excesiva si o verificare repetata a corespendentei si a mesajelor transmise prin e-mail.

Stiati ca ...

Aspirina a fost descoperita in timp ce se analiza un produs expirat?

Stiati ca ...

Au fost descoperite de cercetatorul englez Alexander Fleming in 1928 si utilizate pentru prima data in 1941. Purtand numele de peniciline, sulfamide, macrolide etc., sunt medicamente care lupta contra micro-organismelor, ca bacteriile, salvand de-a lungul timpului milioane de vieti care altfel ar fi fost secerate de tuberculoza, sifilis sau pneumonie. Ele au fost obtinute la inceput chiar din acesti germeni, de exemplu din mucegai pentru penicilina, dar in prezent sunt produse cu ajutorul chimiei sau ingineriei genetice. Aceste medicamente antibacteriene sunt uneori prescrise in caz de infectii virale pentru evitarea suprainfectiei bacteriene, dar sunt inactive asupra virusilor.

Stiati ca ...

... primul somnifer a fost inventat de medicul roman Celsius?

Stiati ca ...

... zaharina a fost descoperita de americanul Constantin Fahlberg, care lucra sub indrumarea profesorului Ira Remsen la Universitatea John Hopkins din Baltimore. El publica rezultatul muncii sale pe 27 februarie 1879.