Stiati ca ...
La inceputuri, martisorul consta intr-o moneda de aur la care se atasa o sfoara facuta din doua parti rasucite, una rosie si alta alba, pe care copiii si oamenii obisnuiau sa o poarte la gat. Exista credinta, conform careia, aceasta amuleta aducea noroc si fericire. Fetele purtau martisorul pana cand infloreau copacii, moment in care legau martisorul de trunchiul unui copac iar cu moneda isi cumparau branza, pentru a avea o fata alba si frumoasa tot anul.
Stiati ca …
Numele lunii martie vine de la Marte, zeul roman al războiului. Aceasta luna era considerată o lună favorabilă începerii războiului. Pana în anul 45 î.Hr. anul incepea la 1 Martie. Dupa aceasta data, Iulius Cezar introduce Calendarul iulian si începutul anului este considerat 1 ianuarie.
Stiati ca …
Acum multi ani, o femeie batrana care se numea Dochia avea o fiica vitrega pe care o ura. Intr-o zi de iarna cumplita, Dochia i-a dat o haina foarte murdara, cerandu-i sa o spele la rau. Tanara fata a spalat-o mult timp, dar pe cat o spala mai tare, pe atat devenea haina mai neagra. Atunci a aparut un barbat care se numea Martisor. Ea i-a povestit ce i s-a intamplat. Atunci Martisor i-a oferit o floare rosie si alba si a indemnat-o sa mai spele inca o data vesmantul si apoi sa se intoarca acasa. Cand a ajuns fata acasa, panza era alba ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit sa isi creada ochilor. Deodata a vazut floarea din parul fetei. Batrana a crezut ca primavara a revenit si a plecat cu turma pe munte. Pe drum vremea era frumoasa, asa ca a renuntat la cojoacele pe care le purta. La sfarsit a fost insa prinsa de burnita. Batrana a ramas singura pe munte, a venit gerul si oile au fost transformate in pietre. De atunci, rosul si albul simbolizeaza lupta intre bine si rau, intre iarna si primavara.
Stiati ca …
1 Martie este in calendarul ortodox ziua Evdochiei, o femeie martir, numita si Dochia. Sarbatoarea este de fapt apriori timpurilor crestine, iar Dochia este un personaj pagan.