Descoperiri. Stiati ca ... ?

Stiati ca ...

Pe coasta Cubei a fost gasita in anul 1937 o broasca testoasa gigant, cu o lungime de 4 m si in varsta de peste 500 de ani, ceea ce presupune ca traia inca de pe vremea cand Columb a descoperit America.

Stiati ca ...

... sugativa a fost descoperita in Anglia in 1863, dintr-o intamplare, un muncitor uitand sa adauge clei in cazanul cu hartie cruda.

Stiati ca ...

Thomas Edison, inventatorul becului, se temea de intuneric?

Stiati ca ...

Unica sculptura in granit moale din lume, datand de cca. 5200 ani, reprezentand capul unui astronaut cu casca, a fost descoperita in Romania.

Stiati ca ...

In anul 1961 in Desertul Gobi a fost descoperit scheletul unei broaste testoase de dimensiuni uriase. Acesta a apartinut speciei Ankylozaur si atingea 2 m inaltime si 5 m lungime, considerent pentru care geologii au denumit-o "tancul catarator".

Stiati ca ...

Primul european care a ajuns in Australia, in 1606, a fost olandezul Willem Janszoon.

Stiati ca ...

Potrivit specialistilor in domeniul sanatatii, problemele provocate de dragoste sunt mai serioase decat se credea. Multe persoane se imbolnavesc cand iubesc sau atunci cand dragostea nu le este impartasita, ele putand recurge si la tentative de sinucidere. Un om poate muri daca sufera o mare deceptie. Dezamagirile incercate in dragoste pot conduce la instalarea unor stari de disperare si la pierderea sperantei; din cauza dragostei, multi oameni pot ajunge intr-o stare de epuizare fizica avansata. In cazuri extreme, ei isi pot lua viata. Simptomele moderne ale "bolilor dragostei" pot include manii sau stari de depresie, crize de plans si insomnie. Printre manifestarile unui comportament anormal ale celor "bolnavi de iubire" se numara o preocupare excesiva si o verificare repetata a corespendentei si a mesajelor transmise prin e-mail.

Stiati ca ...

Aspirina a fost descoperita in timp ce se analiza un produs expirat?

Stiati ca ...

Au fost descoperite de cercetatorul englez Alexander Fleming in 1928 si utilizate pentru prima data in 1941. Purtand numele de peniciline, sulfamide, macrolide etc., sunt medicamente care lupta contra micro-organismelor, ca bacteriile, salvand de-a lungul timpului milioane de vieti care altfel ar fi fost secerate de tuberculoza, sifilis sau pneumonie. Ele au fost obtinute la inceput chiar din acesti germeni, de exemplu din mucegai pentru penicilina, dar in prezent sunt produse cu ajutorul chimiei sau ingineriei genetice. Aceste medicamente antibacteriene sunt uneori prescrise in caz de infectii virale pentru evitarea suprainfectiei bacteriene, dar sunt inactive asupra virusilor.

Stiati ca ...

... primul somnifer a fost inventat de medicul roman Celsius?

Stiati ca ...

... zaharina a fost descoperita de americanul Constantin Fahlberg, care lucra sub indrumarea profesorului Ira Remsen la Universitatea John Hopkins din Baltimore. El publica rezultatul muncii sale pe 27 februarie 1879.

No comments: